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Cândido,Márcia G. L.; Tinôco,Ilda De F. F.; Pinto,Francisco de A. de C.; Santos,Nerilson T.; Roberti,Ricardo P.. |
ABSTRACT Environmental temperatures currently considered within comfort zone for broiler rearing may be misleading or even obsolete from actual values. Some factors such as animal genetics, nutrition and poultry management, mainly acclimatization to tropical and subtropical conditions, influence in determining the comfort zone for birds. This study aimed to evaluate the effects of five different thermal environments on animal welfare and rearing performance of broiler chickens, setting an ideal temperature range (comfort zone) for each of the first three weeks of poultry breeding. The chicks (375) were randomly placed into five climatic chambers set to distinct thermal conditions, being: one as recommended by the literature, another as stated by Cassuce... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Poultry; Thermal comfort; Animal performance; Cold stress. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162016000500760 |
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Sena Júnior,Darly G. de; Pinto,Francisco de A. de C.; Queiroz,Daniel M. de; Santos,Nerilson T.; Khoury Júnior,Joseph K.. |
O ajuste da adubação nitrogenada é um tema que suscita preocupações econômicas e ambientais em todo o mundo. Isso decorre da elevada resposta das culturas, especialmente gramíneas, ao nitrogênio e da falta de métodos adequados de quantificação de sua disponibilidade no solo. Com o objetivo de avaliar a discriminação de três estágios nutricionais na cultura do trigo, foram utilizadas imagens digitais e um medidor portátil de clorofila (SPAD -502). Os dados foram coletados em três épocas (8; 14 e 20 dias após a adubação nitrogenada em cobertura - DAA), em parcelas de trigo submetidas a três doses de N (0; 30 e 60 kg ha-1). As imagens foram processadas para desenvolvimento dos classificadores multivariados, utilizando-se de nove índices espectrais com as... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Agricultura de precisão; Taxas variáveis; Processamento de imagens. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162008000100019 |
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Rodrigues Junior,Francelino A.; Vieira,Luciano B.; Queiroz,Daniel M. de; Santos,Nerilson T.. |
Objetiva-se, com este trabalho, definir zonas de manejo para cafeicultura por meio dos métodos K-Means e Fuzzy C-Means, com base em determinações realizadas com sensor de clorofila e por análise foliar, e avaliar as zonas de manejo obtidas usando-se os dois métodos de agrupamento. O trabalho foi desenvolvido na Fazenda Jatobá, localizada no município de Paula Cândido, MG, durante o mês de novembro de 2007, enquanto a lavoura se apresentava no estado "chumbinho". A área avaliada apresenta uma lavoura de Coffea arabica L. cv. Catuaí de 2,1 ha. Foram definidas, por meio dos dois métodos propostos, as zonas de manejo, com base nas seguintes análises: Valores de SPAD; concentrações foliares de N, P e K; concentrações foliares de N e Ca; concentrações foliares... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Análise de agrupamento; Clorofilômetro; Nutrientes foliares. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662011000800003 |
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Machado,Túlio de A.; Fernandes,Haroldo C.; Megguer,Clarice A.; Santos,Nerilson T.; Santos,Fabio L.. |
ABSTRACT The use of mechanization in the harvesting of industrial tomatoes provides greater yield and speed of this stage. However, mechanical intervention in this process may alter the physiology of harvested fruits. Therefore, the objective of this study was to measure the quantitative losses of tomato fruits and to verify the physico-chemical behavior of fruits harvested based on physicochemical analysis in harvesters with different hours of use. Three self-propelled harvesters of the same brand and model with different working hours were used. Manually selected or undamaged fruits were harvested; afterwards, mechanized harvesting was carried out. Firmness, titratable acidity, soluble solids content (°Brix), pH, weight loss and fruit status... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Mechanical damage; Postharvest; Solanum lycopersicum L.. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662018001100799 |
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